Utrinki Poletne šole kitajskega jezika in kulture za dijake v Šanghaju 2018

S KUK UP na Poletno šolo v Šanghaju

V organizaciji Konfucijevega inštituta Ljubljana in Konfucijeve učilnice Koper Univerze na Primorskem poteka vsako leto 2 tedenska Poletna šola za dijake na Univerzi SUIBE v Šanghaju. Letos so se je udeležili tudi štirje dijaki Gimnazije Koper: Črt, Matija, Timotej in Jan. Svoje vtise in opažanja nam posredujejo v spodnjem prispevku:

Dolgo potovanje v Šanghaj je potekalo od letališča Franja Tuđmana v Zagrebu preko Dubaja. Ob prihodu smo se takoj namestili v manjši kampus Univerze v Šanghaju za mednarodno poslovanje in ekonomijo, ki je nekakšna podružnica večjega kampusa Univerze SUIBE. Ker je prvi dan deževalo in se je obetal tajfun, smo dan izkoristili za razvrstitveni test in za spoznavanje z drugimi udeleženci. Naslednji dan smo se najprej odpravili na ogled templja, kjer smo prvič imeli neposredni stik s kitajsko kulturo. Prvič smo se poizkusili pogovarjati s kitajskimi trgovci, ki ne znajo angleško in se poizkušali pogajati za ceno spominkov, ki smo jih kupovali. Nato smo šli še na ogled stolpa Perla, ki je peta najvišja zgradba na svetu. Visok je 468 metrov, mi smo se povzpeli do višine 263 metrov kjer je bil razgled naravnost osupljiv. Mestu ni videti konca in okoliške stolpnice, ki so visoke sto metrov in več, se zdijo kot navadne hiše.

 

Ves naslednji teden smo imeli zjutraj pouk kitajskega jezika in telovadbe taiji. Popoldan pa smo imeli nekaj krajevnih izletov. V tem tednu sem dokončno dobil občutek, da smo na kitajskem, saj sem spoznal z njihovo kulturo, vsakdanje življenje in način razmišljanja.

 

Za konec tedna smo se odpravili na dvodnevni izlet v mesto Suzhou, kitajskih Benetk. Ogledali smo si krajevne templje in vodne vrtove, kjer smo se vozili z ladjico na vesla, ki je podobna gondoli. Peljali pa so nas tudi na predstavo o zgodovini kitajskih vodnih poti.

   

Tudi v drugem tednu smo imeli dopoldne  pouk kitajščine, popoldne pa oglede. Šli smo v večji kampus Univerze SUIBE, nato pa smo se odpeljali do osnovne šole, kjer so nas prijetno sprejeli in kjer smo imeli nastop. Zapeli smo Kekčevo pesem. Nastop ni bil najboljši, smo pa vseeno poželi aplavz.

 

Ogledali smo si še hrib, na katerem je krščanska cerkev, vse okoli pa bambusov gozd. Čudno je videti nekaj tako domačega v tako oddaljeni deželi, ki je tako različna od naše. Šli smo tudi v kitajski cirkus, ki nas je presenetil, saj smo si ga drugače predstavljali. Veliko kitajskih akrobatov je uprizorilo pravi spektakel.

 

Zaradi visoke vlažnosti, pogostega dežja in vročine smo sprva težje dihali, po nekaj dneh pa smo se na vreme privadili in nam spremembe niso več povzročale težav. Med vožnjo do kampusa so nas spremljale množice stanovanjskih blokov in stolpnic. Obsežnost mesta in kitajska kultura sta nas presenečala vsak dan znova. Način življenja, zelo oddaljen od evropskega, ki smo ga doživljali dva tedna, nam je pokazal več obrazov Kitajske. Od starodavne kitajske arhitekture do sodobnega mesta, ki velja za finančno središče Kitajske in eno največjih pristanišč vzhoda.

 

Zagotovo pa se mi bo v spomin najbolj vtisnila večerna vožnja z ladjo po reki Huangpu. Osvetljava na najvišjih stolpnicah je doživetje ustvarila še toliko bolj čarobno in dih jemajoče. Seveda pa smo se srečali tudi z najbolj tradicionalno Kitajsko. Ogledali smo si namreč različna vodna mesta, ki so nastala že pred mnogimi leti ob manjših rekah in potokih, ki so jim služili za ribolov in trgovino.

 

Veliko smo se tudi naučili med dopoldnevnimi učnimi urami kitajščine in kitajske kulture. Spoznali smo veliko novih besed, ki smo jih kasneje uporabili v stikih z našimi kitajskimi učitelji in ostalimi Kitajci, ki smo jih spoznali. Ker pa je hrana eden izmed bistvenih elementov kulture, smo imeli za večino obrokov pripravljene tradicionalne kitajske jedi.

 

Med študijskim obiskom Shanghaja smo pridobil številna nova znanja ter izkušnje. Med drugim smo se naučil narediti klasični kitajski vozel. Pri tej delavnici smo se zelo zabavali. Ena izmed najzanimivejših delavnic je vsekakor bila delavnica o kitajskih inštrumentih. Zelo nas je pritegnilo predavanje o izvoru inštrumentov ter o pomembnejših glasbenikih iz kitajske zgodovine. Najbolj sta nas očarali predstavitev inštrumentov ter tudi sama izvedba številnih skladb domorodnih virtuozov. Uživali smo ob priložnosti, da tudi sami poprimemo za starodavno kitajsko pihalo. Predavatelj nas je naučil zaigrati nekaj osnovnih tonov ter krajšo uspavanko. Pri drugi delavnici smo pa spoznavali kitajski inštrument zelo soroden violini.

Taki študijski obiski v tujini, bi morali biti bolj predstavljeni dijakom in tudi za možnost financiranja – štipendije ve premalo dijakov in študentov. Tovrstne možnosti bi morali čim bolje izkoristiti, saj je to odlična priložnost za potovanja in pridobivanje novih izkušenj, ki smo jih mladi še kako potrebni. Hvala za to možnost.

 

S KUK UP na Poletno šolo v Šanghaju

V organizaciji Konfucijevega inštituta Ljubljana in Konfucijeve učilnice Koper Univerze na Primorskem poteka vsako leto 2 tedenska Poletna šola za dijake na Univerzi SUIBE v Šanghaju. Letos so se je udeležili tudi tri dijakinje Srednje šole Izola: Sara, Kristina in Neža. Svoje vtise in opažanja je Sara  J. strnila v spodnjem prispevku:

 

Potek poletne šole:

Po dolgem potovanju do Šanghaja smo takoj ob prihodu občutili hudo vročino. Vendar smo se hitro znašli, saj smo imeli ves teden dopoldne predavanja kitajščine, nato pa po eno uro učenja kitajske telovadne taichi.  V popoldanskem času pa smo hodili na izlete oziroma imeli različne delavnice o kitajski kulturi. Po večerjah smo imeli prosti čas, ki smo ga izkoristili za sprehode, obiske trgovin in druženje. Jedli smo kitajsko hrano, ki pa je bila zelo okusna.

Pri urah kitajščine so nam predstavili Kitajsko, življenje Kitajcev v različnih regijah, na zanimiv način pa smo spoznavali tudi kitajske pismenke in bogatili besedni zaklad. Telovadbo Taichi bi opisala kot nekakšno meditacija in ples skupaj, saj je bilo pri vajah zelo pomembno dihanje. Na začetku smo se vsi mučili, na koncu tečaja pa smo bili že pravi profesionalci.

Izlet, ki se mi je najbolj vtisnil v spomin, je bila vožnja z ladjico po šanghajski reki Huangpu, saj so stavbe na bregovih zgledale veličastno. Med vikendom smo obiskali mesti Suzhou in Zhouzhuang. Nastanjeni smo bili v prelepem hotelu, ki je bil v centru Suzhova. Čeprav je bila hrana zelo odlična, sem že ves teden pogrešala nutello. Ne morete si predstavljati moje sreče, ko sem jo zagledala pri zajtrku. Mislila sem, da imajo na Kitajskem veliko poceni oblačil, vendar sem se zmotila. Glede oblačil imajo enake cene kot mi, ponekod višje.

Ko smo se vrnili v kampus SUIBE, smo se začeli pripravljali na končni test kitajščine in na zaključni nastop. Vsi smo bili nestrpni in komaj čakali, da mine to živčno obdobje. Nato smo imeli zaključno prireditev, kjer smo se poslovili od vseh. Nekateri smo tudi potočili solze, saj smo res navezali lepe stike z vsemi organizatorji in kitajskimi učitelji.

Naša spletna aplikacija uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki jih naložimo na vašo napravo, z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje. Preberi več.