Primorski sejem 2017

KONFUCIJEVA UČILNICA KOPER UNIVERZE NA PRIMORSKEM TUDI NA PRIMORSKEM SEJMU 2017

Konfucijeva učilnica Koper se je predstavila tudi na letošnjem Primorskem sejmu. Obiskovalci so se lahko udeležili niza delavnic ali pa si ogledali dokumentarne filme o različnih vidikih bogate kitajske kulture. Naših aktivnostih so se udeleževali ljudje vseh starosti, še posebno veliko pa je bilo osnovnošolcev in dijakov, med njimi ves 5. razred z Osnovne šole Šmarje.

Po mizah smo razpostavili knjige, ki zajemajo različne tematike kitajske kulture, od zgodovine in kaligrafije do geografije in jezika (npr. italijansko-kitajski slovar). Poleg tega so naš prostor krasili tudi najrazličnejši predmeti: kitajski čajni pribor, zgibanke in maske. Že ob vstopu v naše prostore je obiskovalce privabljal kitajski pozdrav 欢迎 (huanying, dobrodošli), napisan s čopičem na velik rdeč papir. Po vsem prostoru so bili razobešeni tradicionalni kitajski vozli in lampijoni.

 

      

Delavnice so zajemale kaligrafijo, izdelovanje zgibank, lampijonov in barvanje mask iz pekinške opere. Še posebej veliko zanimanja so obiskovalci pokazali za kaligrafijo, kjer so se poleg samega pisanja najrazličnejših pismenk naučili tudi nekaj osnov kitajskega jezika (npr. štetje do deset) in zapisali svoje ime s kitajskimi pismenkami. Otroci so bili navdušeni nad barvanjem mask, saj so lahko s kombiniranjem najrazličnejših barv izživeli svojo ustvarjalnost. Veliko pozornosti je bil deležen tudi prikaz tradicionalnega čajnega obreda. Kitajska učiteljica je podala osnovno razlago obreda in pokazala, kako je videti v praksi. Udeleženci so se na koncu okrepčali z osvežilnim čajem.

 

Poskrbeli smo tudi za fizične aktivnosti in družabne igre. Mladi so bili navdušeni nad brcanjem in podajanjem kitajskega »hekija« (od našega se razlikuje po tem, da je sestavljen iz gumijaste ploščice in peres), prav tako pa so nekateri vložili veliko truda v učenje pravilnega prijemanja jedilnih paličic.

Med dokumentarnimi filmi je bila največ pozornosti deležna predstavitev glinenih vojščakov iz dinastije Ćin. Radi pa so si ogledali tudi dokumentarec o slastni kitajski kuhinji, o budističnih jamah v puščavi Gobi, o planjavah Notranje Mongolije pa še o Tibetu in Ćinhaju.

V štirih dneh med 25. in 28. majem nam je uspelo predstaviti številne tečaje in druge aktivnosti Konfucijeve učilnice Koper Univerze na Primorskem ter obiskovalce seznaniti z nekaterimi značilnostmi kitajske kulture. Upamo, da se bo dober odziv na sejmu izrazil tudi v bodoča sodelovanja z lokalnimi šolami, podjetji in drugimi ustanovami.

    

    

 

Naša spletna aplikacija uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki jih naložimo na vašo napravo, z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje. Preberi več.