Napovedujemo

PODELITEV PRIZNANJ TEČAJNIKOM KITAJSKEGA JEZIKA IN KULTURE TER SREČANJE Z DIJAKI IN ŠTUDENTI, KI POTUJEJO V ŠANGHAJ NA POLETNO ŠOLO

V torek, 20.6.2017 ob 17:00 bo v prostorih Konfucijeve učilnice Koper UP podelitev priznanj vsem tečajnikom, ki so v tem letu obiskovali tečaj kitajskega jezika in kulture. Sledilo bo srečanje z dijaki in študenti, ki se konec julija odpravljajo na dvotedensko ali tritedensko poletno šolo kitajskega jezika v Šanghaj.

Vabljeni! 

 

 

 

 

ČETRTKOVE DELAVNICE 

PRAZNIK ZMAJEVIH ČOLNOV

Praznik zmajevih čolnov na Kitajskem praznujejo peti dan petega meseca po lunarnem koledarju (letos je to 30.maj). Že več kot tisoč let je za ta praznik značilno tekmovanje z zmajevimi čolni in priprava specialitete „zongzi“.

Na delavnici bomo izdelovali barvne zapestnice in zmajeve čolne iz papirja.

Dobrodošli v Konfucijevo učilnico Koper UP v četrtek, 8.6.2017 ob 16:30.

 

 

 

 

 

DNEVI KITAJSKE DAOISTIČNE KULTURE

Od 25. aprila do 2. maja bomo v Sloveniji gostili daoističnega meniha in velika mojstra Wudang Kung fu-ja, shifu Yuan Li Mina. Daoist in mojster Yuan Li Min je direktor Wudang Sanfeng Martial Arts šole ter vodja Wudang Wushu skupine. Nosilec 15. generacije Wudang Xuan Wu Pai tradicije.

V sklopu dogodka: DNEVI KITAJSKE DAOISTIČNE KULTURE, ki ga organizira QI LAB. INŠTITUT v sodelovanju z NARODNIM MUZEJEM SLOVENIJE in KONFUCIJEVO UČILNICO UNIVERZE NA PRIMORSKEM, bo del programa namenjen zainteresirani javnosti ponujen brezplačno:

 PROGRAM:

1. KOPER – TITOV TRG, 25. APRIL od 17.00 do 19.00 ure javna vaja z mojstrom kungfuja, shifu Yuan Liminom na Titovem trgu, obiskovalci se lahko preizkusijo tudi v kaligrafiji, jianzi (kitajske igrice z nogami). Kaligrafija je ena izmed najpomembnejših in najžlahtnejših vrst umetnosti na Kitajskem. S svojevrstnim čopičem in črnilom bomo zapisovali kitajske pismenke na rižev papir. Jianzi je tradicionalna kitajska igra, pri kateri se uporablja posebno igralo, narejeno iz petelinjega perja.

 2. PARK ŠKOCJANSKE JAME; 28. APRIL od 10.00 do 13.00 ure Mojstru je predstavljen podzemni sistem Škocjanskih jam

3. KOPER – STUDIO MAJA, Ferarska 8; 28. APRIL od 16.00 do 18.00 ure - Daoistične vaje za ženske - Shifu poučuje otroško skupino

4. TRETJI MEDNARODNI PRVOMAJSKI INTENZIV DAOISTIČNIH VEŠČIN z MOJSTROM YUAN LIMINOM (袁理敏) Seminar bo potekal v Športni dvorani Tabor, Tabor 13, v Ljubljani od 29. aprila do 2 maja. Vadba je razdeljena na dopoldanski del od 9:00 do 12:00 ter popoldanski del od 15:00 do 17:30 ure. V sklopu intenziva bosta dve predavanji:

5. LJUBLJANA, 29. APRIL (predavanje) LAOZI IN DAO DE JING Dao De Jing sodi gotovo med najstarejša klasična dela kitajske kulturne zgodovine. Je temelj tako filozofskega kot religioznega daoizma. Knjiga sodi med največkrat prevajane tekste.

6. LJUBLJANA 30. APRIL (predavanje) DAOIZEM NA GOROVJU WUDANG – POMEN IN KULTURA MEČA V DAOIZMU Gorovje Wudang sodi med zgodovinsko najpomembnejša daoistična središča. Velja za zibelko taijiquana in drugih kitajskih notranjih borilnih veščin. V času dinastije Ming (1368-1644) je bil v religoznem smislu enako pomemben kot je bilo v političnem smislu Prepovedano mesto v Beijingu. Na Wudangshanu naj bi Zhang Sanfeng napisal besedila, ki so postala temelj kitajskih notranjih borilnih veščin in so odzvanjala v širšem azijskem prostoru.

Informacije in kontakte za prijave na obe predavanji najdete na letaku.

 

 Lepo vabljeni.

Naša spletna aplikacija uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki jih naložimo na vašo napravo, z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje. Preberi več.