Izvedli smo

TRADICIONALNI KITAJSKI PRAZNIK V CENTRU ZA STAREJŠE OBČANE LUCIJA

Po gregorijanskem koledarju je vsako leto 9. 9. (deveti dan v devetem mesecu) na Kitajskem posvečen izkazovanju spoštovanja in ljubezni starejšim v naši družini in okolici. Letos so ta dan na Kitajskem slavili 17. oktobra, zato je Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem v sodelovanju s Centrom za starejše občane Lucija in Konfucijevim inštitutom Ljubljana na pripravila slavje tudi za starejše v naši občini, ki domujejo v Centru Lucija.

Sledili smo Konfucijevemu reku, ki pravi: V življenju bi bili vsi radi srečni, toda sreča je le občutek, ki nima ničesar opraviti z bogastvom ali revščino, marveč s srcem. Srčnost in občutljivo naklonjenost so namreč izkazali dijaki in učenci primorskih šol, ki so na ta dan želeli razvedriti ostarele s pesmijo, plesom, glasbo in kaligrafijo. Predstavili so jim namreč nekaj utrinkov iz bogate zakladnice kitajske kulture, s katero so se srečali na tečajih kitajščine, ki jih obiskujejo. Vodila jih je sinologinja Tjaša Vilotič.

Varovanci Centra za starejše občane Lucija so se veselo odzvali našemu povabilu. Več kot 70 varovancev in številni uslužbenci Centra so nas pričakali v njihovi lepi, prostorni jedilnici že zgodaj dopoldan. Pozdravila nas je najprej direktorica Centa Lucija, gospa Marinela Šavle Reščič, potem je zbrane nagovoril kitajski direktor Konfucijevega inštituta Ljubljana, dr. Xie Duquan, jim razložil pomen in vsebino Praznika seniorjev na Kitajskem,  vsem zaželel še veliko lepih in zdravih let, potem pa vsem udeležencem še podaril sestavljanko, ki ohranja ročno in umsko gibčnost.

Nato so oder zapolnili mladi in najmlajši. Učenke OŠ Vojke Šmuc iz Izole so zapele kitajsko pesem  o prijateljstvu, dijaki Gimnazije Koper so starejšim zaželeli srečen praznik tako, da so voščilo zapisali s pismenkami v tradicionalni kitajski kaligrafiji, dijakinje SŠ Izola so jim zapele o srečanju z nekom s sanjsko lepim nasmehom, učenec OŠ Koper jim je na klarinetu zaigral klasično kitajsko melodijo o opojnosti jasminovega cveta, Yaoyao, kitajska učiteljica, je zaplesala s prefinjenimi gibi tradicionalnega plesa, še ena učenka OŠ Koper pa je vsem udeležencem prikazala obred priprave kitajskega čaja in jih pogostila s skodelico zelenega čaja.

Praznovanje smo nadaljevali ustvarjalno, saj so se mnogi udeležili delavnice, kjer so kitajski učitelji prikazali osnove kitajske kaligrafije, zapisovali imena vnetih obiskovalcev po kitajsko in razlagali pomen posameznih pismenk.

Prireditev smo zaključili s pokušino kitajskih dobrot, ki so nam jih pripravili v Restavraciji Chang. Seveda smo za konec nazdravili tudi s kozarcem slivovega vina in vedrim vzklikom: »Še na mnoga leta!«

Dr. Neva Čebron, Vodja Konfucijeve učilnice Koper Univerze na Primorskem

 

 

 

 

 

 

 

 

ZIMSKA ŠOLA KITAJSKEGA JEZIKA IN KULTURE 2017

Že tretje leto zapored smo v času zimskih počitnic v Konfucijevi učilnici Koper Univerze na Primorskem organizirali zimsko šolo kitajskega jezika in kulture za osnovnošolce. Vsi udeleženci letošnje zimske šole so bili začetniki, zato so se prvi dan naučili, kako se predstavimo v kitajščini, kako po kitajsko štejemo do deset, zapisali pa so tudi že prve pismenke. Prav vsi osnovnošolci so bili nad pisanjem pismenk posebej navdušeni, kar so lahko v popoldanskem delu nadgradili v delavnici kaligrafije. Kitajska učiteljica je vsakemu dodelila kitajsko ime, ki so ga potem s posebnim kaligrafskim čopičem in črnilom napisali na rižev papir, poleg pismenk, ki so se jih naučili. Vsako dopoldne so se najprej posvetili učenju jezika o različnih zimskih temah, ki so povezovale vseh pet dni Zimske šole. Po malici pa so se ukvarjali s kitajsko kulturo. Na pustni torek so izdelali vsak svojo masko, ki pa je bila prav posebna maska – maska iz pekinške opere. Tako so spoznali barve v kitajščini in njihov simbolni pomen. V sredo  smo izkoristili sončno vreme in po uvodni predstavitvi kitajskih zmajev so učenci ob morju v zrak spustili vsak svojega zmaja.  V četrtek je naš ustaljeni ritem popestril obisk novinarke s Primorskih novic. Osnovnošolci so ji z velikim veseljem predstavili, kaj vse so se že naučili in izkazali res veliko zanimanja za kitajskega kulturo in odličen posluh za kitajski jezik. Petek je bil dan za ponovitev vse naučene snovi, zimsko šolo pa smo zaključili z odličnim kitajskim kosilom in obljubo, da se kmalu spet srečamo pri nadaljevalnem tečaju kitajščine.   

 

 

 

 

 

 

POZDRAV PETELINJEMU LETU V SŠ IZOLA

28. januarja letos smo tudi po kitajskem tradicionalnem koledarju, ki sledi luninim menam, vstopili v novo leto, leto Ognjenega petelina. Le nekaj dni pozneje, 31. januarja, smo tudi v Konfucijevi učilnici Koper Univerze na Primorskem (KUK UP) obeležili ta nadvse pomemben praznik v kitajski kulturi, tokrat v sodelovanju s Srednjo šolo Izola.

Vstopanje v Novo leto je najpomembnejši praznik v kitajski ljudski tradiciji, ki se nadaljuje vse do danes. V teh dneh in tednih se zbere vsa družina in prav obredno spodbuja srečo, da se jim nasmehne, hkrati pa odganja vse zle duhove, da se jim ne bi približali. To počnejo z veliko trušča, z rdečo barvo v oblekah, okrasju in lampijonih, in z ognjem, torej z ognjemeti in pokanjem petard. Tako narekuje namreč že starodavna legenda o pošasti Nian, ki jo moramo odgnati čim dlje.

Vsem tem zgledom smo sledili na prireditvi ob praznovanju vstopa Petelinjega leta na SS Izola. S poplesavanjem zmajev in vselim truščem je približno 100 udeležencev preganjalo zle duhove od preddverja do dvorane, ki se je bleščala v odsevu rdečih lampijonov, vozlov in zmajev. Po uvodnem nagovoru vodje KUK UP, dr. Neve Čebron, in namestnika ravnatelja, mag. Dejana Mužine, so svoje znanje kitajščine pokazali dijaki, učenci in učitelji. Tečaje kitajskega jezika in kulture obiskuje namreč tudi skupina dijakov in učiteljev na SŠ Izola, skupinica na GEPŠ v Portorožu, pridružilo pa se nam je še nekaj osnovnošolskih učencev, ki so zavzeti za učenje kitajščine. Zapeli so nam o prihodu pomladi o prijateljstvu, nam voščili sreče v pesmi in prebrali stihe o opojnosti jasminovega cvetja.

Kitajski učiteljici na KUK UP, Beibei in Dandan, sta nam praznovanje Novega leta umestili v kitajsko tradicijo in  razložili pomen tradicionalnih jedi, značilnih prav za te dni. Udeleženci so se za tem okrepčali z okusnimi kitajskimi dobrotami, nekateri pa so se tudi naučili uporabljati kitajske jedilne paličice.

Sledile so delavnice, v katerih so udeleženci izdelovali prav take okraske, kot krasijo v tem obdobju kitajske hiše in darila. Izrisali so voščila v kitajski kaligrafiji, izdelovali lampijone, papirnate rezanke in vozlane zapestnice, da sorodnikom in prijateljem zaželijo povezanost in bližino.

Praznovanje se je zaključilo pozno popoldne, ko se je že temnilo in smo v nebo spustili nekaj žarečih lampijonov. Veseli nas, da nam je uspelo udeležencem prikazati delček kitajske kulture in morda še koga navdušiti za poglobljeno spoznavanje kitajskega jezika in kulture. 

 

 

 

 

 

 

 

 

DRUGA POLETNA ŠOLA KITAJSKEGA JEZIKA IN KULTURE NA OBALI PONOVNO NAVDUŠILA MLADE UDELEŽNCE IN UDELEŽNKE

Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem je med 26. 6. in 2. 7. 2016 uspešno izvedla drugo Poletno šolo kitajskega jezika in kulture v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS na Debelem rtiču.

Poletne šole se je udeležilo dvajset osnovnošolskih in srednješolskih učencev in učenk, starih med sedem in petnajst let. Ker so poletno šolo ponovno obiskali prav vsi učenci iz preteklega leta, pridružilo pa se jim je še deset novih tečajnikov, smo učne aktivnosti organizirali v več manjših skupinah. Udeleženci so se učili kitajščine v začetniški, nadaljevalni in poglobljeni nadaljevalni skupini, posebno, bolj igrivo skupino smo oblikovali za najmlajše osnovnošolce. Za mlade ljubitelje in ljubiteljice kitajske kulture so skrbele štiri učiteljice kitajskega jezika, sinolog, uslužbenke Konfucijeve učilnice Koper UP in študentje UP, ki se ukvarjajo s kitajščino in kitajsko kulturo.

Poleg učenja osnov ali nadgradnje znanja kitajščine, smo za udeležence pripravili delavnice, na katerih so se naučili izdelovanja rezank, zgibank in lampijonov, barvanja tradicionalnih mask, kaligrafije, slikanja in igranja nekaterih kitajskih namiznih iger (kitajski šah, weiqi in majiang).

V popoldanskem času je sledilo predavanje o nekaterih svetovno znanih kitajskih znamenitostih in ogled dokumentarnih filmov. Poleg znamenitosti v Pekingu in njegovi okolici (Prepovedano mesto, Nebeški tempelj, grobnice dinastije Ming) so spoznali tudi skrivnosti Svilne poti in umetniško pomembno oazo Dunhuang. Razlagi o kitajskih svetih gorah Huangshan in Emeishan je sledilo predavanje o prečudovitem mestu Hangzhou, ki ga je predstavila učiteljica kitajskega jezika Jiang Linhong, saj je to njeno domače mesto.

Zadnji dan poletne šole so učenci in učenke izvedli že tradicionalni nastop pred starši. Pred kitajskim zidom, ki so ga sami izdelali iz škatel, pobarvali in nanj nalepili svoje izdelke, so prepevali kitajske pesmi, šteli in spregovorili po kitajsko v kar nekaj običajnih sporazumevalnih situacijah. Po nastopu so poželi bučen aplavz, direktorica Konfucijeve učilnice Koper UP, doc. dr. Neva Čebron, pa je vsem udeležencem podelila priznanja za sodelovanje na poletni šoli ter vse prisotne povabila na pokušino kitajskih dobrot.

K uspehu poletne šole in sproščenemu razpoloženju je veliko prispevalo čudovito okolje parkov v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS na Debelem rtiču. Zahvaljujemo se osebju te ustanove, še posebej gospe Veroniki Grmek Vilhar, za ljubeznivo sodelovanje in veliko naklonjenost našim dejavnostim.

Med poletno šolo nas je ponovno obiskala tudi ekipa TV Kopra in mladim tečajnikom in tečajnicam ponudila priložnost, da izrazijo, kaj jih vleče na našo poletno šolo in k spoznavanju kitajskega jezika in kulture. Prispevek si lahko ogledate tukaj.

 

Konfucijeva učilnica Koper navdušila obiskovalke in obiskovalce Primorskega sejma

Konfucijeva učilnica Koper se je udeležila letošnjega Primorskega sejma, kjer smo predstavili dejavnosti, ki jih izvajamo v naši učilnici. Za obiskovalce smo pripravili tudi niz delavnic in ogledov dokumentarnih filmov, ki so vedoželjnim predstavili različne vidike bogate kitajske kulture. Naših aktivnostih so se udeleževali ljudje vseh starosti, odziv pa je bil zelo pozitiven.

Po mizah smo razpostavili knjige, ki zajemajo različne tematike kitajske kulture, od zgodovine in kaligrafije do geografije in jezika (npr. italijansko-kitajski slovar). Poleg tega so naš prostor krasili tudi najrazličnejši predmeti: kitajski čajni set, zgibanke in maske. Že ob vstopu v naše prostore je obiskovalce privabljal kitajski pozdrav 欢迎 (huanying, dobrodošli), napisan s čopičem na velik rdeč papir. Po vsem prostoru so bili razobešeni tradicionalni kitajski vozli in lampijoni.

Delavnice so zajemale kaligrafijo, izdelovanje zgibank, lampijonov in barvanje mask iz pekinške opere. Še posebej veliko zanimanja so obiskovalci pokazali za kaligrafijo, kjer so se poleg samega pisanja najrazličnejših pismenk naučili tudi nekaj osnov kitajskega jezika (npr. štetje do deset). Otroci so bili navdušeni nad barvanjem mask, saj so lahko s kombiniranjem najrazličnejših barv izživeli svojo ustvarjalnost.

Poskrbeli smo tudi za fizične aktivnosti in družabne igre. Mladi so bili navdušeni nad brcanjem in podajanjem kitajskega »hekija« (od našega se razlikuje po tem, da je sestavljen iz gumijaste ploščice in peres), prav tako pa so nekateri vložili veliko truda v učenje pravilnega prijemanja jedilnih paličic. Nekateri obiskovalci pa so se preizkusili tudi v tradicionalni namizni igri majiang.

Na velikem zaslonu smo predvajali dokumentarne filme o zelo raznolikih temah, od glinenih vojščakov do slastne kitajske kuhinje. Veliko pozornosti je bil deležen tudi prikaz tradicionalnega čajnega obreda. Kitajska učiteljica je podala osnovno razlago obreda in pokazala, kako je videti v praksi. Udeleženci so se na koncu okrepčali z osvežilnim čajem.

V štirih dneh nam je uspelo predstaviti delovanje Konfucijeve učilnice Koper ter obiskovalce seznaniti z značilnostmi kitajske kulture in Poletno šolo kitajskega jezika in kulture, ki bo potekala od nedelje, 26. 6. do sobote, 2. 7. 2016 na Debelem rtiču: http://www.kuk.upr.si/dogodki/poletna-sola-kitajskega-jezika-in-kulture.

Dobrodošli! Huanying! 欢迎

 

NA TEKMOVANJU V ZNANJU KITAJŠČINE ZA DIJAKE SREDNJIH ŠOL TUDI PREDSTAVNICA KONFUCIJEVE UČILNICE KOPER UP

12. maja 2016 smo obiskali II. gimnazijo Maribor, kjer je potekalo tretje tekmovanje v znanju kitajščine in razumevanju kitajske kulture za dijake slovenskih srednjih šol. Petnajst dijakov z več slovenskih srednjih šol je kar tri ure delilo svoje znanje o kitajskem jeziku in kulturi s strokovno komisijo in občinstvom.

Po celoletnem učenju kitajščine in skoraj enomesečni intenzivni pripravi se je tekmovanja udeležila tudi predstavnica Konfucijeve učilnice Koper Univerze na Primorskem, Ana Kodela s koprske italijanske gimnazije Gian Rinaldo Carli.

V prvem delu tekmovanja je dijakinja v kratkem govoru "Jaz in kitajska" opisala, zakaj sta ji kitajski jezik in kultura blizu in izpostavila naklonjenost kitajski borilni veščini Kung Fu. Sledila je bitka talentov, kjer je Ana s svojim čustvenim branjem kitajske poezije navdušila žirijo in osvojila srca občinstva. V zadnjem delu tekmovanja je naša predstavnica odgovorila tekoče in pravilno na vsa vprašanja, povezana s kitajsko kulturo in jezikom.

Čeprav se Ana ni uvrstila v zmagovito skupino, ki bo v nadaljevala tekmovanje “Chinese Bridge” (Most na Kitajsko) na mednarodni ravni, sprejema rezultate športno. Ana razume svojo udeležbo na tekmovanju kot novo, dragoceno izkušnjo, ki jo je močno spodbudila k nadaljnjemu učenju kitajščine in poglobila željo, da bo naslednje leto obiskala to čudovito državo.

Tekmovanje “Chinese Bridge” poteka vsako leto in sicer na dveh ravneh: najprej tekmujejo dijaki z različnih šol v posameznih državah, zmagovalci državnega tekmovanja pa potem sodelujejo na tekmovanju na Kitajskem ob hudi mednarodni konkurenci srednješolcev z vsega sveta.  

Naši talentirani dijakinji iz srca čestitamo in ji želimo še veliko uspehov pri učenju kitajskega jezika in spoznavanju te bogate kulture. 

Praznik lampijonov

Konec 15. dnevnega obdobja tradicionalnega praznovanja kitajskega novega leta zaznamuje Praznik lampijonov, ki so ga Kitajci letos praznovali 22. februarja. Dan pozneje smo tudi v Konfucijevi učilnici Koper Univerze na Primorskem obeležili ta nadvse pomemben praznik.

Že navsezgodaj dopoldne smo atrij pred našimi prostori okrasili z živordečimi lampijoni in poskrbeli da je bila naša učilnica kar se da praznično obarvana. Dogodka se je udeležil tudi kitajski direktor Konfucijevega inštituta v Ljubljani Xie Duquan, ki je v pozdravnem nagovoru poudaril, da predstavlja Konfucijeva učilnica pomembno vez med Kitajsko, Slovenijo in lokalno skupnostjo. Sodelavcem učilnice se je zahvalil za vso minulo delo in trud. Prisotne je nagovorila tudi vodja Konfucijeve učilnice doc. dr. Neva Čebron, ki je prav tako poudarila pomembnost medsebojnega kulturnega bogatenja skozi spoznavanje jezika in kulture ter zavezanost vseh sodelavcev učilnice, da si še naprej prizadevajo za uspešno sodelovanje med obema kulturnima prostoroma.

Temu je sledil zmajev ples. Učenci osnovnih šol iz Kopra in Pirana so pod vodstvom sodelavcev učilnice plesali naokoli z dvema zmajema, medtem ko so drugi udeleženci s pokrovkami in lesenim deščicami delali hrup ter tako uspešno pregnali še zadnje ostanke zime. Za tem so učenci zapeli dve kitajski pesmici, nato pa so osnovnošolci iz Pirana uprizorili kratko igro o pošasti Nian, katere nauk je, da Kitajci ob novem letu še danes razobešajo rdeč papir in pokajo petarde, da bi pregnali nevarno pošast.

Udeleženci so se za tem okrepčali z okusnimi kitajskimi dobrotami, nekateri pa so se tudi naučili uporabljati kitajske jedilne paličice. Osnovnošolci so se nato posvetili ustvarjalnim dejavnostim. Že pred zakusko so se preizkusili v spretnosti zgibanja kitajskih zgibank, za tem pa so se učili osnov kaligrafije. Kitajska učiteljica Linhong jih je naučila, kako pripraviti črnilo in kako pravilno držati kaligrafski čopič. Učenci so se pod njenim vodstvom naučil kaligrafskega zapisovanja pismenk za številke od ena do deset.

Praznovanje se je zaključilo pozno popoldne. Veseli nas, da nam je uspelo udeležencem prikazati delček kitajske kulture in morda tudi koga navdušili za poglobljeno spoznavanje kitajskega jezika in kulture.

 

 

Zimska šola kitajskega jezika

Med zimskimi šolskimi počitnicami je v prostorih Konfucijeve učilnice Koper Univerze na Primorskem potekala zimska šola kitajskega jezika in kulture za osnovnošolce.

Med 15. in 19. februarjem 2016 so udeleženci spoznavali različne vidike kitajskega jezika in kulture, ki sta jim jih predstavili kitajski učiteljici Linhong in Yang He v sodelovanju s slovenskim sinologom Maticem Urbanijo.

V dopoldanskem času so se naučili osnov kitajščine in sicer kitajske pisave in izgovorjave preprostih pojmov. Spoznali so, kako pozdraviti druge ljudi in se jim predstaviti, kako šteti  (tudi znakovno štetje na prste, ki se razlikuje od našega) in navesti svojo starost. Temu je sledilo spoznavanje besed za različne drušinske člane.  Pozneje so se učenci pozabavali z besedami za barve, ki so se jih učili s pomočjo predmetov v svoji okolici. Na koncu so se naučili še poimenovati različne dele telesa.

V popoldanskem času so se odvijale delavnice, na katerih so učenci na praktičen način spoznavali kitajsko kulturo. Delavnice so bile razdeljene v dva dela. V prvem delu so učenci prisluhnili nekaj minutni razlagi posameznega vidika kitajske kulture, v drugem delu pa so se lotili praktičnega dela. Za začetek so iz papirja oblikovali najrazličnejše rezanke v obliki cvetov, figuric in pismenke "chun"(pomlad). Prav papirnati okraski namreč zaznamujejo prihod pomladi, torej kitajskega Novega leta, ki smo ga praznovali prav v dneh Zimske šole. Naslednji dan so učenci iz papirja izdelovali lampijone, na katere so napisali kitajske pismenke, ki so se jih naučili  v dopoldanskem času. Največ zanimanja in navdušenja pa so pokazali za tradicionalno kitajsko kaligrafijo na riževem papirju. S kaligrafskim čopičem, namočenim v črnilo, ki so ga izdelali sami, so na tanek kaligrafski papir napisali nekatere pismenke, ki so se jih naučili med poukom. Obilico ustvarjalnosti so pokazali pri barvanju tradicionalnih mask, ki upodabljajo like iz Pekinške opere in so jih tudi pobarvali po vzoru pisanih mask iz kitajske operne tradicije.

Zimska šola kitajskega jezika se je uspešno zaključila s pokušnjo kitajskih dobrot. V Konfucijevi učilnici Univerze na Primorskem smo veseli, da smo učencem lahko ponudili ustvarjalno preživljanje zimskih počitnic.

 


Krompirjeve počitnice po kitajsko

V zlato-rumeno obarvanemu, jasnemu oktobru smo izvedli obšolsko dejavnost za obogatitev znanja slovenskih osnovnošolcev: Jesensko šolo kitajskega jezika in kulture. Na tokratni šoli je sodelovalo šest učencev in učenk, ki so bili nad kitajščino in kitajsko kulturo zelo navdušeni.
Pod strokovnim vodstvom učiteljic kitajskega jezika in sinologa so se udeleženci in udeleženke naučili spregovoriti po kitajsko v kar nekaj običajnih sporazumevalnih situacijah, se urili v štetju in poimenovanju barv ter spoznavali osnovne posebnosti kitajskega jezika.
Po kratkem opoldanskem počitku smo nadaljevali s praktičnim poukom, povezanim s kitajsko kulturo. Tako je vsak na svoj način narisal kitajskega zmaja, izdelal svoj unikatni lampijon in pobarval masko iz Pekinške opere. Hkratno spoznavanje geografskih značilnosti Kitajske in tradicionalne kitajske kulture pa je učencem in učenkam omogočilo poglobljen pogled v razumevanje ozemlja, načina življenja ter običajev na Kitajskem
Zadnji dan Jesenske šole kitajskega jezika in kulture smo zaključili s tradicijo, ki odraža vse naše šole; pokušino pravih kitajskih jedi in razstavo izdelkov, ki so jih osnovnošolci in osnovnošolke izdelali med različnimi dejavnostmi.
V Konfucijevi učilnici Koper Univerze na Primorskem pa se že pripravljamo na naslednji veliki dogodek: praznovanje kitajskega Novega leta, ki ga ljubitelji in ljubiteljice kitajske kulture vsekakor ne smete zamuditi.

 

Dan spoznavanja kitajske kulture in običajev v Piranu je navdušil

V soboto, 26. 9. 2015 je Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem v sodelovanju s Konfucijevim inštitutom v Ljubljani in Občino Piran priredila najodmevnejši dogodek doslej; Dan spoznavanja kitajske kulture in običajev z naslovom »Dan medkulturnega povezovanja: Kuawenhua guanxi ri - 跨文化关系日«.

Dogodka se je udeležilo skoraj 200 otrok z osmih osnovnih šol z Obale, iz Nabrežine in Ljubljane. Ob ljubeznivi pomoči kitajskih učiteljic in slovenskih sinologov so se učenci z bogato kitajsko kulturo srečali neposredno pri različnih delavnicah. Naučili so se osnov kitajske kaligrafije, izdelovati maske iz Pekinške opere, oblikovati tradicionalne kitajske lampijone in slikati cvetje v kitajskem slogu. Z izdelki, ki so jih ustvarili na delavnicah, so okrasili kar 500 kartonastih škatel in zgradili pravi Slovensko - kitajski zid medkulturnosti. Nagrado za izviren del zidu so prejeli vsi učenci, še posebno lep izdelek pa je ustvarila skupina z Osnovne šole Cirila Kosmača Piran. Na prireditvi so se lahko vsi obiskovalci okrepčali s kitajskim čajem in preizkušali različne dobrote kitajske kulinarike. Dogodek je zaključilo tradicionalno kitajsko spuščanje lampijonov nad piranskim zalivom.  Lampijone, ki so se dvigali v nebo, so spremljale kitajske otroške pesmi in veliko smeha.

Dogodek so  s svojim obiskom in nagovorom počastili rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, kitajski ambasador njegova ekscelenca, gospod Ye Hao in župan občine Piran, gospod Peter Bossman. Vsi trije so izrazili podporo tovrstnim dogodkom in napovedali še tesnejše slovensko- kitajsko sodelovanje in povezovanje.

Vabimo vas k ogledu fotogalerije, nekaj utrinkov z dogodka pa si lahko ogledate tudi v prispevku objavljenem v sobotni Primorski kroniki (od 14:50 min naprej) ali torkovo reportažo v oddaji Dobro jutro (od 31:05 minute naprej).

Študenti Univerze na Primorskem so pripravili vse potrebno za nemoten potek dogodka.

Foto: Martina Ros

 

Otroci so se zgrnili na trg pred Tartinijevim gledališčem.

Foto: Martina Ros

 

Član in članice Qi Laba so prikazali veščini Taiji in Qigong

Foto: Martina Ros

 

 Zbrane so nagovorili rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič...

Foto: Martina Ros

 

... nj. ekscelenca veleposlanik LR Kitajske, gospod Ye Hao...

Foto: Martina Ros

 

... in župan občine Piran, gospod Peter Bossman.

Foto: Martina Ros

 

Svoje znanje kitajščine so pokazali učenci OŠ Trnovo iz Ljubljane...

 

 

... in udeleženci Poletne šole kitajskega jezika na Debelem rtiču, ki ga je organizirala Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem.

Foto: Martina Ros

 

Otroke sta tudi nagovorili direktorica Konfucijevega inštituta Ljubljana mag. Danijela Voljč (desno) in direktorica Konfucijeve učilnice Koper doc. dr. Neva Čebron (levo).

Foto: Martina Ros

 

V popoldanskem času so imeli otroci priložnost spoznavanje kitajske kulture na delavnici kaligrafije...

Foto: Martina Ros

 

... barvanja mask iz Pekinške opere...

Foto: Martina Ros

 

... tradicionalnega kitajskega slikanja...

Foto: Martina Ros

 

... in izdelovanja lantern.

Foto: Martina Ros

 

Sledilo je tekmovanje v izdelovanju kitajskega zidu iz kartonastih škatel.

Foto: Martina Ros

 

Na koncu smo še v zrak spustili lampijone.

Foto: Martina Ros

 


Skupinska slika vseh udeležencev.

Foto: Martina Ros

 

Debeli rtič, Ankaran, 18. julij 2015: Prva poletna šola kitajskega jezika in kulture na Obali navdušila tečajnike

Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem je med 12. 7. in 18. 7 2015 uspešno izvedla svojo prvo Poletno šolo kitajskega jezika in kulture v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS na Debelem rtiču.

Poletne šole se je udeležilo deset osnovnošolskih učencev, starih med sedem in trinajst let. Spoznali so način pisanja kitajskih pismenk, se naučili spregovoriti po kitajsko v kar nekaj običajnih sporazumevalnih situacijah, pa še izvedeli veliko o kitajski kulturi, tradiciji in običajih. Približali smo jim Kitajski zid in slavno vojsko glinenih vojščakov, pa tudi legende o Opičjem kralju in pomenu kitajskega zmaja. Svoje sporazumevalne spretnosti so razvijali preko pesmi, plesa, risanja, kaligrafije in različnih iger. Vsak dan pa so se tudi razgibali z vajami Taichi.

Poletno šolo kitajskega jezika in kulture smo zaključili z nastopom za starše in pojedino s kitajsko hrano ter veliko dobre volje in smeha.

 

K uspehu poletne šole in sproščenemu razpoloženju je veliko prispevalo čudovito okolje parkov v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS na Debelem rtiču. Zahvaljujemo se osebju te ustanove, še posebej gospe Veroniki Grmek Vilhar, za ljubeznivo sodelovanje in veliko naklonjenost našim dejavnostim.

Med poletno šolo nas je obiskala tudi ekipa TV Kopra, ki so ji naši tečajniki pogumno in slikovito poročali, kaj vse smo v poletni šoli počeli. Prispevek si lahko (od 9. minute naprej) ogledate tukaj.

 

Bled -  Velika Zaka, 20. junij 2015: Konfucijeva učilnica Koper na izlet na Bled odpeljala 80 otrok, staršev in učiteljev z Obale

Ob kitajskem ljudskem prazniku zmajevega čolna - »端午节Duanwu jie« je Konfucijev inštitut iz Ljubljane tudi letos organiziral tekmovanje v veslanju z zmajevimi čolni. Konfucijeva učilnica Koper se je prireditvi pridružila in na izlet na Bled odpeljala skupino 80 otrok, učiteljev in staršev z Obale.

Fotogalerijo in več informacij o dogodku si lahko ogledate na spletni strani Konfucijevega inštituta Ljubljana.

 

Koper, 7. junij 2015: Veliki kitajski mojster Wu Haifang navdušil Obalo

Wu Haifang je v gostujočem tednu obiskal kar pet osnovnih šol: O.Š. Lucija, O.Š. Cirila Kosmača Piran, O.Š. Vincenzo e Diego de Castro Piran, podružnica O.Š. Vincenzo e Diego de Castro v Luciji in v Sečovljah. Z učenci v starosti od 6 do 14 let je izvajal osnovne tehnike Taichi in samoobrambne spretnosti. V Kopru, Piranu, Portorožu in Izoli, smo vsak dan ob jutrih in večerih, ob šumenju valov, s širšo javnostjo vadili tehnike Taichi  in iskali poti do duhovnega zadovoljstva. Pozabili pa nismo niti na naše prav posebne športnike: tako je v sredo mojster v Domu za starejše občane Lucija z vsemi zainteresiranimi vadil vaje za moč, spretnost in dober spomin. Za bolj zavzete pristaše telovadbe Taichi je na Tehniški šoli Koper vsak dan ob 16:00 uri potekal tečaj Taichi, kjer je  mojster postopno uvajal več tehnik.

Obisk mojstra pa je sovpadel s prvim Festivalom borilnih veščin na Obali v soboto 6. 6. 2015. Njegov nastop z mečem je navdušil  tisočglavo množico gledalcev in vse ljubitelje borilnih veščin. Kako se je mojster počutil v Konfucijevi učilnici Koper Univerze na Primorskem, si lahko ogledate v reportaži oddaje Dobro jutro od 16,33. min naprej

V Konfucijevi učilnici Koper Univerze na Primorskem pa že pripravljamo naslednjo prireditev za otroke iz cele Slovenije: Poletno šolo kitajskega jezika in kulture v RKS Debeli rtič, kjer bodo učenci začenjali dneve z vajami Taichi, potem pa ves dan na zabaven način spoznavali starodavno kitajsko kulturo. To bo za naše mlade goste poletje s posebnimi doživetji in nepozabnimi spomini. Več informacij si lahko preberete tukaj.

 Mojster Wu Haifang na obisku v OŠ Lucija (1. 6. 2015).

Mojster Wu se je ustavil tudi na italijanski OŠ v Luciji (1. 6. 2015).

Ponovni obisk na OŠ Lucija (3. 6. 2015).

Uvajanje učencev OŠ Cirila Kosmača, podr. Sečovlje, v veščine Taijija (3. 6. 2015)

Dne 5. 6. 2015, obisk OŠ Vicenzo e Diego de Castro v Piranu...

... ter nato podružnične šole v Sečovljah.

Mojster Wu Haifang je veščin taijija učil tudi starejše...

... v Centru za starejše občane Lucija (4. 6. 2015).

Med 1. 6. in 5. 6. je mojster Wu vodil tečaj Taijija na Srednji tehniški šoli v Kopru.

Večerna vadba Taijija ob morju v Izoli...

... in v Kopru.

Mojster Wu je svoje veščine pokazal na Festivalu borilnih veščin v Kopru (6. 6. 2015)

 

Koper, 25. novembra 2014: Slavnostno odprtje Konfucijeve učilnice Koper Univerze na Primorskem

Danes je na Univerzi na Primorskem svoja vrata slavnostno odprla nova Konfucijeva učilnica Koper. Dogodka so se poleg odpravnice poslov Veleposlaništva Ljudske republike Kitajske, gospe Wu Dongmei, direktorice in kitajskega direktorja Konfucijevega inštituta Ljubljana, mag. Danijele Voljč in Chen Jiana, udeležili tudi najvišji predstavniki s šanghajske univerze Shanghai University of International Business and Economics (SUIBE), ki so z Univerzo na Primorskem tudi podpisali sporazum o sodelovanju. Univerzi se s sporazumom zavezujeta, da bosta nadgradili svoje sodelovanje, zlasti v obliki skupnih projektov, poletnih šol in konferenc ter prek izmenjav študentov in zaposlenih. V koprski Konfucijevi učilnici, ki je svoja vrata odprla kot peta v Sloveniji in je namenjena odraslim različnih starostnih skupin, študentom, dijakom, učencem, predšolskim otrokom in ostalim, bo s predstavljanjem kitajske kulture in organizacijo številnih dogodkov in tečajev vsem udeležencem zagotovljen pristnejši stik s kitajsko kulturo in jezikom v Kopru, okolici in širši regiji. 

Praznik lampijonov

Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem je v četrtek, 5. 3. 2015, organizirala praznik lampijonov, ki je zaključni praznik kitajskega novega leta oziroma praznika pomladi. Pripravili smo vam nekaj slikovnih utrinkov s praznovanja.

Praznik lampijonov

Konec 15. dnevnega obdobja tradicionalnega praznovanja kitajskega novega leta zaznamuje Praznik lampijonov, ki so ga Kitajci letos praznovali 22. februarja. Dan pozneje smo tudi v Konfucijevi učilnici Koper Univerze na Primorskem obeležili ta nadvse pomemben praznik.

Že navsezgodaj dopoldne smo atrij pred našimi prostori okrasili z živordečimi lampijoni in poskrbeli da je bila naša učilnica kar se da praznično obarvana. Dogodka se je udeležil tudi kitajski direktor Konfucijevega inštituta v Ljubljani Xie Duquan, ki je v pozdravnem nagovoru poudaril, da predstavlja Konfucijeva učilnica pomembno vez med Kitajsko, Slovenijo in lokalno skupnostjo. Sodelavcem učilnice se je zahvalil za vso minulo delo in trud. Prisotne je nagovorila tudi vodja Konfucijeve učilnice doc. dr. Neva Čebron, ki je prav tako poudarila pomembnost medsebojnega kulturnega bogatenja skozi spoznavanje jezika in kulture ter zavezanost vseh sodelavcev učilnice, da si še naprej prizadevajo za uspešno sodelovanje med obema kulturnima prostoroma.

Temu je sledil zmajev ples. Učenci osnovnih šol iz Kopra in Pirana so pod vodstvom sodelavcev učilnice plesali naokoli z dvema zmajema, medtem ko so drugi udeleženci s pokrovkami in lesenim deščicami delali hrup ter tako uspešno pregnali še zadnje ostanke zime. Za tem so učenci zapeli dve kitajski pesmici, nato pa so osnovnošolci iz Pirana uprizorili kratko igro o pošasti Nian, katere nauk je, da Kitajci ob novem letu še danes razobešajo rdeč papir in pokajo petarde, da bi pregnali nevarno pošast.

Udeleženci so se za tem okrepčali z okusnimi kitajskimi dobrotami, nekateri pa so se tudi naučili uporabljati kitajske jedilne paličice. Osnovnošolci so se nato posvetili ustvarjalnim dejavnostim. Že pred zakusko so se preizkusili v spretnosti zgibanja kitajskih zgibank, za tem pa so se učili osnov kaligrafije. Kitajska učiteljica Linhong jih je naučila, kako pripraviti črnilo in kako pravilno držati kaligrafski čopič. Učenci so se pod njenim vodstvom naučil kaligrafskega zapisovanja pismenk za številke od ena do deset.

Praznovanje se je zaključilo pozno popoldne. Veseli nas, da nam je uspelo udeležencem prikazati delček kitajske kulture in morda tudi koga navdušili za poglobljeno spoznavanje kitajskega jezika in kulture.

Naša spletna aplikacija uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki jih naložimo na vašo napravo, z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje. Preberi več.